Кримські татари на Волині: як змінилося релігійне життя після переїзду з окупованого півострова

Мая Голуб

Журналістка, представниця Інституту масової інформації у Волинській області

Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінці блогу

Після окупації Криму переселенці, які сповідують іслам, зіштовхнулися з новими викликами. У Луцьку наразі немає мечеті та спеціалізованого магазину з халяльною (дозволеною) їжею для мусульман.

Однак Кримські татари на Волині знайшли вихід. Від початку 2015 року в Луцьку є кімната для молитви, яка замінює мечеть, а халяльну їжу вони готують самі, або ж купують в знайомих мусульман.

Керівник ГО «Кримські татари Волині» Сервер Зейнідінов у Луцьку живе з травня 2014 року. З Криму сім’ю відправив на Волинь  раніше – в березні-квітні 2014 року. До травня перебував з сином в Криму, бо ще була надія до останнього, що щось зміниться.  

Cервер Зейнідінов. Фото Лідії Кожевнікової

Кримські татари живуть здебільшого великими родинними сім’ями. З його великої родини тільки він з дітьми виїхав. У Криму залишилися родичі та друзі. 

Рішення приїхати в Луцьк прийняв, бо його дочка навчалася в університеті ВНУ імені Лесі Українки в 2006-2010 роках.  

Кримські татари Волині мріють, щоб у місті була мечеть. Адже теперішнє місце для молитов в Луцьку невелике. Релігійна спільнота шукає нове приміщення, бо кімната для молитви вже замала для тих, хто хоче туди прийти помолитися. 

Для мусульман мечеть – це вся земля крім певних місць та кладовищ, де не можна молитися. Також не можна молитись у вбиральні. Ісламський етикет закликає віруючих не молитись напоказ, а знайти зручне усамітнене місце.

У ісламі, якщо щось заборонене, то це і означає «заборонене». А дозволене – халяльне. Не можна додавати одне до другого, або ж якось «обійти» ці закони встановлені Богом. 

«Ми хочемо, щоб у нас був свій халяльний магазин біля мечеті. Магазин із халяльною їжею обов’язково потрібен. Адже у великих містах є, а в Луцьку наразі немає», – зазначив Сервер Зейнідінов.

Мусульманам не можна їсти м’ясо тварин, що вбиті не в ім’я Аллаха, а також заборонено вживати свинину, хижих, або ж всеїдних тварин. Також заборонено все, що негативно впливає на розум людини, наприклад, цигарки, наркотики, алкоголь та інше. 

В Луцьку також є священик (імам – авт.) Хайреттін, який приїхав з Туреччини. Він не лише священик, й водночас духовний наставник. Він проводить релігійні обряди, уроки читання Корану, пояснює правила шаріату. Має теологічну освіту.

Священик Хайреттін по центру. Фото Лідії Кожевнікової.

У Луцьку йому подобається. Він вже встиг побувати у кількох містах України. Він планує, що до нього літом приїде його сім’я з дітьми.

Коли Сервер Зейнідінов приїхав у Луцьк, то імама тут не було. Тому він звернувся в ДУМАРК (Духовне управління мусульман Автономної Республіки Крим) із проханням, що для Луцька потрібен священик, щоб вів релігійні обряди. ДУМАРК звернувся в організацію по справах релігії  «Діянет» в Туреччині. Вони відправили до Луцька священика-волонтера, який тепер тут живе на законній основі. Ця організація «Діянет» допомагає по всьому світу, не лише в Україні.

«В Луцьку не було ні мечеті, ні кладовища. Ми переселенці з Криму. Коли ми приїхали сюди в нас померла людина. Ми звернулися до місцевих мусульман і вияснилось, що тут немає ні мечеті, ні кладовища. Ми вимушені були поховати  людину у Львові. Нам допомогла місцева мусульманська община. Далі я зайнявся цим питанням, бо так не можна далі. Коли ми повернемось додому – ми не знаємо. Один Всевишній знає. Релігійні потреби ніхто не відміняв. Ми всі ходимо під Всевишнім. І якщо хтось завтра помре, то знов кудись везти покійного ховати? Зараз є кладовище», – зазначив Сервер Зейнідінов.  

За релігійними правилами, до заходу сонця треба людину поховати дотримуючись всіх обрядів ісламу. 

«Якщо десь померла людина і мусульманин про це почув, то він має допомогти. Cусіди обов’язково мають допомагати в цей момент», – додав Сервер.

Імам Хайреттін розповів, що коли людина помирає, то приходить ангел і забирає душу. Якщо людина була праведна, то ангел легко забирає душу, що він навіть не відчуває. А якщо людина погано жила і є грішником, то душу прямо «вириває» згідно аятам сури «Ан-Назіат» в перекладі «Вириваючі».

Релігійні правила

Мусульмани стараються жити відповідно до правил, що записані в Корані. Моляться п’ять разів на день. Перша молитва відбувається о 5:45.

Для молитви людина має знайти киблу (компас – авт) направлення в Мекку. У кімнаті для молитви є коври і годинник, що показує час намазу (молитви). 

Моляться мусульмани без ікон, свічок та різних образів. Адже для них вважається великим гріхом, якщо людина молиться якомусь ідолу, комусь ще крім Бога. Однак якщо людина покається після такого і перестане це робити, то буде прощена. 

В ісламі є ангел охоронець, який постійно біля однієї людини. Також є два ангела – благородні писарі. Справа один ангел записує добрі справи, інший зліва записує погані справи. 

Імам Хайреттін пояснив, що під час намазу (молитви) чистота обов’язкова. Адже перед молитвою треба зробити ритуальне обмивання. Також це вимагають всі Божі писання.

Під час молитви чоловік має бути одягнений відповідно до шаріату. Тобто в жодному разі не може бути оголеним, або ж у майці. Бо у такому вигляді постати перед Богом –  це проявлення несправедливості. У чоловіків  під час молитви брюки мають бути довжиною нижче колін. Тобто не шорти. Аллах говорить в своїй книзі: «О діти Адама, Будьте красивими заходячи в будь-яку мечеть. Це місце, де можна помолитися, тому будьте по можливості гарні завжди і всюди і у всьому». Жінка  молиться в одязі, в якому можуть бути відкриті обличчя,кисті рук та стопи. У жінок одяг має бути не облягаючий, не просвічуватись.

Імам пояснює: «Під час молитви стоїш перед Аллахом, молишся, напряму розмовляєш з Богом без посередників».

Мечеть – це будинок Бога, куди приходять молитися і здійснювати релігійні обряди. Імам стоїть спереду під час молитви.

Імам Хайреттін пояснив, якщо немає окремого приміщення, то чоловікам і жінкам можна молитися разом. Чоловіки моляться спереду, жінки позаду. Пояснюють такі правила тим, щоб думки чоловіка не відволікалися від молитви. 

У ісламі для подорожуючих дозволено скорочувати тривалість молитви. 

«Якщо людина від’їхала від будинку на відстань 90 км, то  вважається подорожуючим, зобов’язана скорочувати полуденну (Зухр)  та після полуденні (АСР) і нічну (Іша) до двох ракатів. Вони здійснються в чотири раката, тобто скорочувати треба на половину. Для чого це все? Тому, що Аллах милостивий і він полегшив намаз подорожнього», – зазначив Сервер Зейнідінов.

Імам Хайреттін пояснив, що якщо в людини настала «чорна полоса» в житті, то треба сісти і подумати, як вона живе взагалі. Можливо взагалі неправильно й тому щось погане відбувається.

Імам зазначив, що Всевишній кожному дає свою благодать. У ісламі є таке поняття, як визначення долі. У ісламі вірять, якщо щось добре чи погане має відбутися, то це станеться по волі Аллаха. 

«Якщо людина терпляча і знає, що правильно все робить, то Бог вас випробовує і дивиться, як ви поведетесь на гроші. Люди-мільйонери теж перевіряються Аллахом. От дав людині стільки грошей, а як він буде до бідних відноситись?  І ми бачимо, що дехто поклоняється грошам», – пояснив Сервер Зейнідінов.

Насамкінець розмови Сервер Зейнідінов сказав, що мріє, щоб війна закінчилась, щоб території України відновились. А всі інші мрії другорядні. 

У кімнаті для молитви.

Авторка тексту Мая Голуб, фото Лідії Кожевнікової


Створення цієї статті фінансується в рамках проєкту «Розмаїття збагачує: висвітлення внеску етнічних, релігійних меншин та ЛГБТІ в українське суспільство»  Фонду Прав Людини Посольства Королівства Нідерландів. Зміст та думки викладені в цій публікації є відповідальністю авторів та не обов’язково відповідають позиції Посольства

логотип посольства королівства Нідерландів

Схожі Публікації

Наступна новина

НОВИНИ

  • Як волиняни воюють на сході України у складі різних формувань: репортаж
  • Мінфін показав, скільки заробляє керівництво Волинської ОДА, а скільки – звичайні працівники